HJB CUMULANT YACHTS

(onderstaande tekst is overgenomen uit de catalogus van HJB Cumulant Yachts)

Weinig jachtbouwers zijn in staat om stijl en kwaliteit overtuigend met elkaar te combineren; gedistingeerde belijning met een gedegen afwerking. De HJB CUMULANT werf is een gerenomeerde uitzondering. Deze Nederlandse jachtwerf, gevestigd in de karakteristieke Friese zeehavenplaats Harlingen, heeft de kunst van een pragmatisch ontwerp met een elegante vormgeving geperfectioneerd. Anders gesteld, HJB CUMULANT staat voor jachten met cachet, capabel om de wereldzeeën op een ontspannen en stijlvolle wijze te bezeilen.

• PROFIEL

De HJB Cumulant jachten zijn perfecte metalen rondspant zeezeiljachten van een hoogwaardig kaliber, die zich verheugen in een wereldwijde afzet. In de productiehal van de HJB Cumulantwerf zijn in de afgelopen dertig jaar meer dan vierhonderd Cumulant jachten van stapel gelopen. Vele van deze jachten, die HJB Cumulant omschrijft als 'robuust op een elegante manier', hebben imposante zeereizen gemaakt en een select aantal is zelfs de wereld rondgezeild. Dergelijke tochten onderstrepen niet alleen, dat HJB Cumulant zeegaande jachten van een hoog niveau bouwt maar ook haar verfijnde begrip van het zeezeilen.

• EIGENHUIS

De jachten worden van de in metalen rondspant uitgevoerde strakke romp tot en met de fraaie scheepsbetimmering en professionele installatie compleet in eigen huis gebouwd tot een harmonieuze homogeniteit en cobineren beproefde materialen en contsructiemethoden met een deskundig ontwerp en een arsenaal aan aan praktische innovaties. Dit laatste, HJB Cumulant's 'kneepjes van het vak', is gebaseerd op een lange traditie en brede ervaring in het bouwen van zeewaardige zeiljachten.

• CONSTRUCTIE

HJB Cumulant's expertise in de metaaljachtbouw wordt geïllustreerd door het op hoog niveau staande constuctieprocédé van de op dwarsspanten gebouwde stalen of aluminium rompen. Creërende jachten van een buitengewone sterke en duurzaamheid, absolute waterdichtheid en gevrijwaard van gekraak, tril- en torsiebewegingen en met een eenvoud van onderhoud- en inspectiewerkzaamheden. Additionele voordelen omvatten het vermogen om aanzienlijke hoeveelheden brandstof, voorraden en proviand te bergen zonder de vaareigenschappen serieus te beïnvloeden.

• PROGRAMMA

De nieuwe derde Cumulant generatie omvat competente jachttypen in vijf selecte scheepslengtes van 38 tot 50 voet, met gematigde vinkiel of ingenieuze hefkiel. Exclusief ontworpen in alliantie met het vermaarde jachtarchitectenburo Van de Stadt Design. Elke detail van elk jacht is met uiterste zorgvuldigheid uitgedacht en gecreëerd conform HJB Cumulant's 'precision-built' principe.

• LAYOUT

Alle HJB Cumulant jachten vertonen een sterke affiniteit, tot uiting komend in een gestrekte zeeglijn, krachtige belijning, schone deklayout en een evenwichtig geproportioneerde opbouw met fraaie ronde contouren. Aan de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid is uiterste prioriteit gegeven, met inbegrip van gemak van grondtakel- en afmeerinstallatie, praktische kuipindeling en trefzekere plaatsing van de beslagen.

Het aansprekende interieurontwerp reflecteert de elegantie van het exterieur, waardoor een harmonieuze balans tussen boven- en onderdekprioriteiten is verkregen. Opnieuw slaagt HJB Cumulant erin om flair met functionaliteit, comfort onderdeks met comfort bovendeks te combineren. De interieurcomposities zijn overzichtelijk, aantrekkelijk ingericht en ergonomisch ontworpen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Efficiënte ventilatie, weldadige daglichtvoorziening en een goed uitzicht rondom creëren een lichte en luchtige atmosfeer, terwijl de intensieve akoestische en thermische isolatie verzekert, dat de leefruimten koel en vochtwerend in de zuidelijke klimaten én warm en droog in de noordelijke klimaten zijn. De onderdek-layout biedt de optie van een autopilot-binnenbesturing en tweede motorbediening.

• SPECIFICATIE

De HJB Cumulant jachten paren een comfortabele waterverplaatsing aan een vloeiend onderwaterschip en een uitgebalanceerd zeilplan - dit betekent, dat HJB Cumulant jachten voor vlotte en onverstoorbare oversteken zijn geconcipieerd. Ze zijn ontworpen met het oog op stabiliteit en het vermogen om in de meest tartende condities een lijkust of ondiepte te kunnen vrijzeilen.

Het totale ontwerp is, in aanvulling op een diepte óf ondiepte gematigde vinkiel, ingenieus afgestemd op een alternatieve hefkieluitvoering, met een variabele diepgang, en twee schuin geplaatste roeren. Een optie, die de jachten in staat stelt om ondiepe wateren te bevaren, veilig in beschutte baaien weg te kruipen en gemakkelijk, in een rechtopstaande positie, droog te vallen - en daarenboven een positieve invloed heeft op de constructie, zeileigenschappen, zeewaardigheid en het bewegingsritme van de zeegang. Deze ideale configuratie laat de kust- en langeafstandzeilerij wrijvingsloos op elkaar aansluiten.

Met de cumulatie van deze vitale eigenschappen in één totaalproduct, opteert HJB Cumulant voor de scherpziende jachtzeilers: diegene, die zich er van bewust zijn, dat kwaliteit synoniem is met de som der delen en duurzaamheid begint met de achter de coulissen gelegen basis.

HJB CUMULANT JACHTEN, VOOR WERELDWIJD ZEILGENOT.........